Trandafirul încăpățânat

vineri, mai 27, 2016 6 Comments A+ a-




Mugurașul crud abia se ițise pe ramura verde din tufa de trandafir și gângurea bucuros la Soare. Era atât de curios de tot ce vedea în jurul lui, își scotea căpșorul fascinat printre frunze și saluta vesel pe toată lumea. Inspira aerul și se umplea de bucurie! Privea cerul și se cufunda în el! Avea atâtea lucruri de descoperit și de făcut! Era așa de fericit că a înmugurit încât a început să se bâțâie jucăuș pe crenguță și să râdă cu poftă spre nori!

- Termină odată! s-a răstit la el Trandafirul Rosu mare și înflorit.
- Nu te mai bâțâi atâta! Nu avem timp pentru jucat! a continuat Trandafirul mijlociu Roz.
- Ar trebui să vezi de înfloritul tău. Ai apărut de ceva vreme în tufă și nu te-ai ocupat deloc de crescut, doar stai și pierzi vremea uitându-te la cer!

Mugurașul de trandafir a rămas uimit, nu se aștepta la asa ceva. A suspinat trist și s-a ascuns în spatele frunzelor. Perluțe de rouă se prelingeau pe muguraș ca niște lacrimi.

Toți trandafirii din tufă păreau așa de serioși. Toți vorbeau despre crescut și inflorit: cine a inflorit primul, cine a inflorit mai mare și mai frumos, cine a inflorit mai repede, cine are mai multe petale. Toți se grăbeau să scape de hăinuța verde de muguraș, să scoată petalele colorate și să crească mari pe crengile tufei. Toți așteptau cu nerăbdare să vină grădinarul și să aleagă trandafirii cei mai frumoși.

- Tu când ai de gând sa înflorești? îl înghiontea Trandafirul Rosu.
- De ce te miști asa încet? îl înțepa Trandafirul Roz. Ceilalți muguri au crescut mai mari ca tine și au inflorit înaintea ta! Ne faci de rușine în fața grădinarului!

Uneori, Trandafirul Rosu și Trandafirul Roz ii spuneau cu vorba bună :
- Ești un muguraș mare de-acum, trebuie sa înveți sa inflorești ca noi toți.
- Te învăț eu cum, a continuat Trandafirul Roz. Ca sa fii un trandafir mare ca mine trebuie sa urmezi regula asta : te clatini la stânga, apoi la dreapta, te răsucești de 3 ori apoi faci un salt în sus și foitele verzi se vor rupe imediat.
- Dar eu nu vreau asa! Nu vreau să-mi rup foitele, striga speriat.
Si Mugurașul se strângea și mai tare în el iar foițele verzi se lipeau mai tare pe el.

Alteori îl zdruncinau și țipau la el:
- Hai odată ! Ești ultimul care n-a înflorit! Ai primit tot ce-ai avut nevoie: pământ, apă, umbră, căldură și degeaba!
- Dar nu m-ați lăsat să le simt... a spus cu frică Mugurașul.
- Ce obraznic și încăpățânat ești! l-a zgâlțâit cu putere Trandafirul Roz. Noi avem grija de tine și uite ce urât te porți. Grădinarul trebuie să apară și tot ce ne cere este să înflorim! Așa ca înflorește odată!

Dar cu cât îl zguduiau mai tare, cu atât mugurașul se închidea mai tare în el.
Cu cât îl certau mai tare, cu atât mugurașul se împotrivea mai tare. Cu cât îl ciupeau mai tare cu atât țepii lui deveneau mai multi și mai mari!

Ar fi vrut să-i zgârie pe toți și să sfâșie tufa cu țepii lui! Sau ar fi vrut să se smulgă singur de pe creangă și să fugă din locul ăsta! Dar stătea agățat și închis, tremurând înauntru și înțepând pe dinafară. Nu s-ar fi dezvelit pentru nimic în lume, era atât de greu să se miște, era atât de amorțit și nu putea să-și dezlipească foițele verzi lipite în jurul lui.

Plângea noaptea înnăbușit când nu-l auzeau ceilalți trandafiri și cuvintele dure îi răsunau în minte: "Trandafir încăpățânat ce ești! Nu ești în stare de nimic!"

Dar Luna l-a auzit și razele ei blânde au coborât peste el.
- De ce plângi trandafiraș?
- Nu vreau să infloresc ca ceilalți trandafiri! Nu pot să infloresc! Nu pot să-mi deschid petalele! Nu știu cum ... Nu știu de ce trebuie sa înfloresc ...
- Plângi pentru ca nu vrei să înflorești asa cum fac ceilalți? Pentru că nu vrei să faci ca ei?
Mugurașul s-a clătinat, semn ca Da.
- Atunci inflorește doar ca tine!
- Dar cum sunt eu ?
- Cum ai vrea sa fii tu, trandafiraș drăguț?
- Nu știu, nici măcar nu știu ce culoare au petalele mele...
- Poți să afli dacă înflorești!
- Dar cum să înfloresc?
- In semințele tale se află tot ceea ce ai nevoie sa știi!
- Si unde sunt semințele mele?
- Ele sunt dintotdeauna chiar înăuntrul tău, în Inima ta! Sunt ascunse in tine ca niste comori! Cand te auzi doar pe tine, când te îmbrățișezi si te iubesti, semintele incep sa-ti vorbeasca! Ceilalți trandafiri au uitat să-și simtă semințele și să le iubească. Ei au înflorit pentru grădinar. Tu vei înflori din iubire pentru tine!
Si Luna a continuat:
- Nimeni nu știe mai bine ca tine cum să inflorești și să fii un trandafir fericit. Asculta-ti inima si semințele din inima ta și vei afla!
Mugurașul ar mai fi vrut sa puna o gramada de intrebari dar a adormit obosit în cele din urma suspinând în lumina lunii.

A doua zi de dimineață, Mugurașul s-a trezit parcă diferit de alte zile.
In jurul lui, ceilalți trandafiri bodogăneau ca de obicei dar parcă azi nu-l mai deranjau. Avea ceva mai important de făcut. S-a cuibărit în el, s-a imbrățisat cum a știut el mai bine și pentru prima dată a simțit semințele înauntru țopăind bucuroase.

- Ohh bună semințe draguțe!

- Credeam că nu te mai uiți odată la noi, au spus jucăușe semințele.
- Sunt curios să aflu ce culoare au petalele mele. Oare sunt roșii ? Oare sunt roz ? Sau poate albe ? Voi ce credeți? Mi-ar plăcea să fie ... și chiar atunci un puf de păpădie s-a așezat pe vârful lui și mugurașul gâdilat a strănutat Hapciu!!! Hăinuța din foi verzi s-a crăpat ușor în jurul lui.
 
Sus pe cer, Soarele strălucea cu putere și mugurașul a inceput sa danseze in razele de soare.
- Aș vrea să fiu ca un Soare, a șoptit el zâmbind la Soare.
- Așa să fie! Au răspuns în cor semințele săltărețe.

Razele de soare l-au mângâiat și l-au încălzit.
Foițele verzi din jurul lui s-au desprins de tot iar petale galben-aurii au izvorât din inima mugurașului! Când a văzut cât de minunate sunt petalele lui, s-a deschis și mai tare și mai tare până când trandafirul a înflorit și a îmbrățișat Soarele.
Când a venit grădinarul, a rămas mut de uimire.
Nu mai văzuse așa un trandafir niciodată! I-a cules pe toți ceilalți și i-a pus în lădițe pentru a fi vânduți la florărie. Apoi s-a întors în grădină si a rămas privind fascinat Trandafirașul Galben.

Trandafirul încăpățânat strălucea ca un Soare în grădina lui!

6 comentarii

Write comentarii
Chris
AUTHOR
30 mai 2016 la 10:36 delete

Suna cunoscut "da' de ce nu infloresti si tu ca ceilalti trandafiri..uite, ai primit tot ce iti trebuie! hai, infloreste si tu odata!".
Multumesc Flo!
Ma duc sa salut trandafirul galben din fata ferestrei mele :)

Reply
avatar
Flo
AUTHOR
30 mai 2016 la 10:39 delete

Multumesc si eu Chris! Salutari Trandafirului si din partea mea :)

Reply
avatar
Blogul Irinei
AUTHOR
10 iunie 2016 la 10:49 delete

Ce frumos scris! Imi place dozarea emotiei si curajul frazelor. Ma bucur mult ca ne-am gasit, asa, virtual! La cat mai multe povesti frumoase si adevarate! O imbratisare calda!

Reply
avatar
Flo
AUTHOR
10 iunie 2016 la 10:54 delete

Multumesc mult pentru vizita Irina si pentru cuvintele frumoase :) Te imbratisez si eu!

Reply
avatar
felice
AUTHOR
24 noiembrie 2016 la 21:17 delete

sublim...la cat mai multe, sunt povesti pentru copii, dar si pentru parinti, sa inteleaga unde pot gresi!

Reply
avatar
Anonim
AUTHOR
25 noiembrie 2016 la 18:38 delete

Foarte frumoasă povestioara si cu substrat :) felicitari si la cat mai multe povești,pe care sa le regasim cat de curand pe rafturile librariilor.

Reply
avatar